Inflatie is terug

Inflatie krijg je doorgaans als de economie groeit. Corona heeft onze economie flink doen krimpen en de heropleving moet eigenlijk nog starten en toch is er al inflatie. Wat is er aan de hand?

De inflatie is vooral in de VS heel hoog en wordt ook ondersteund door de economische steunmaatregelen van de nieuwe president. In dit artikel gaat men meer in detail en splitst men de inflatie op naar productgroepen met enkele heldere grafieken.
Hoe zit het bij ons. Ook in Europa trekt de inflatie aan tot 1,6% en dit vooral door de stijgende olieprijzen.
In België is de inflatie iets lager dan in de buurlanden.

Sommige media en economen berichten hierover te negatief schrijft deze professor economie van de Universiteit van Groningen in een opinie met als titel “Lof der inflatie“.
En ook de krant De Standaard bracht een uitgebreid artikel “De (on)gewenste terugkeer van stijgende prijzen” (gratis mits registratie) waarin aan de hand van 6 vragen wordt uitgelegd hoe de huidige inflatie ontstaat en wat daar wel en niet zorgwekkend aan is.

De ECB lanceerde in mei 2021 een nieuwe educatieve tool waarin je volgende onderwerpen kan terugvinden:
1) Wat is inflatie
2) Hoe wordt inflatie gemeten
3) Verschil tussen officiële inflatie en gevoelsinflatie
4) Persoonlijke inflatiecalculator

(Bron: De Morgen, 12 en 19 mei 2021; De Groene Amsterdammer, 19 mei 2021; BusinessAM, 7 en17 mei 2021; De Standaard, 22 mei 2021 en ECB)