Multinationals betalen dividend uit ondanks of dankzij overheidssteun

Bron: grafiek van de NOS

In Nederland bestaat er heel wat ophef over het feit dat een aantal multinationals die miljoenen euro’s aan staatssteun kregen, omwille van de gevolgen van Corona, hun aandeelhouders een dividend uitkeren. De Nederlandse overheid had een verbod opgelegd aan Nederlands bedrijven om dividenden en bonussen uit te keren wanneer ze overheidssteun kregen maar had dit verbod niet doorgetrokken naar de internationale moederbedrijven.
In dit artikel van de Nederlandse openbare omroep kan je heel wat info vinden en wordt uitgelegd wat een dividend juist is.
En ook in deze video met een redacteur van de economie-redactie van de NOS wordt uitgelegd waarom dit wel of niet problematisch is.
Update: Begin juni 2021 kwam het Booking.com onder vuur omdat het in totaal 100 miljoen overheidssteun kreeg, waarvan 65 miljoen van de Nederlandse overheid, duizenden werknemers kregen hun ontslag en toch kregen 3 topmannen van het bedrijf een riante bonus van samen 28 miljoen euro. Meer info in dit artikel van het VRTNWS.

Hoe het in België geregeld is, is niet onmiddellijk terug te vinden. Volgens deze info mag je geen dividend (in België) uitkeren als je staatssteun krijgt of het moederbedrijf het wel mag is niet duidelijk.

Mogelijk te gebruiken dus bij een les over de financiering van de onderneming, winstverdeling of bij maatschappelijk verantwoord ondernemen.

(Bron: NOS en NPO Radio 1, 19 maart 2021, Jubel, 18 maart 2020 en VRTNWS, 3 juni 2021)